Partnerzy

Wszystkie gminy Powiatu Tucholskiego, jako partnerzy projektu "Bory Tucholskie - w labiryntach natury - wzmocnienie pozycji regionu Borów Tucholskich na turystycznej mapie Polski poprzez rozwój infrastruktury turystycznej", zrealizowały następujące zadania:

GMINA CEKCYN

Koszt wszystkich inwestycji: ok. 4.7 mln zł

Kwota dofinansowania: ok. 2.5 mln zł

Gmina Cekcyn w ramach projektu „Bory Tucholskie – w labiryntach natury”, zrealizowała następujące przedsięwzięcia:

Wyposażenie wypożyczalni sprzętu wodnego przy Jeziorze Wielkim Cekcyńskim, która została doposażona w nowy sprzęt wodny, w tym miedzy innymi: rowery wodne, łodzie, kajaki, kajaki polo z wyposażeniem, aquaskippery, kule bańki, deskę do windsurfingu, ślizgi wodne, zjeżdżalnie wodne, sprzęt do nurkowania, rowery damskie, męskie i dziecięce oraz foteliki na rowery. Całe zadanie zostało zrealizowane w maju 2011 r.

Kolejne zrealizowane zadanie to Zagospodarowanie plaży przy jeziorze w Krzywogońcu w ramach którego zostały wykonane następujące elementy: zadaszenie o konstrukcji drewnianej, grille murowane, miejsce pod ognisko z kompletem ławek, ławki „flinston” – widownia, plac taneczny utwardzony z polbruku, bieżnia z maty przerostowej (pas treningowy OSP), stoliki rekreacyjne, lampy parkowe, piaskownice, w tym dla osób niepełnosprawnych. Całe zadanie zostało zrealizowane w okresie od marca do maja 2011 r.

W tym samym czasie zostało wykonane Zagospodarowanie plaży przy jeziorze w Trzebcinach. Na plaży jeziora wykonano altanę drewnianą w kształcie łodzi wyposażoną w tablicę do koszykówki, grill, ławki, ślizg do wody, stoliki rekreacyjne, stojak na rowery, ławki, piaskownice w tym jedna dla osób niepełnosprawnych.

Całe zadanie zostało zrealizowane w okresie od marca do maja 2011 r.

W miejscowości Zdroje zrealizowano zadanie p. n.: Turystyczne zagospodarowanie remizy OSP w Zdrojach. W ramach tego zadania wykonano: rozbudowę budynku o nową kuchnię z zapleczem magazynowym (wraz z montażem urządzeń wyposażenia kuchennego), przebudowę istniejącej kuchni oraz sanitariatów na parterze, przebudowę poddasza, odnowienie elewacji, wykonanie nowych przewodów wentylacyjnych, utwardzenie dojazdu do zaplecza kuchennego oraz miejsc postojowych, wymianę wewnętrznej instalacji centralnego ogrzewania i wodno – kanalizacyjnej, wymianę wewnętrznej instalacji elektrycznej.

Całe zadanie zostało zrealizowane w okresie od kwietnia do grudnia 2011 r.

W miejscowości Cekcyn zrealizowano zadanie p. n.: Turystyczne zagospodarowanie remizy OSP w Cekcynie. W ramach tego zadania wykonano: rozbudowę budynku o nowo projektowane pomieszczenia garażu, windy i suszarni, przebudowę wewnętrznej klatki schodowej oraz pomieszczeń sanitarnych i socjalnych w budynku, dobudowanie kondygnacji poddasza użytkowego, przystosowanie budynku do użytkowania przez osoby niepełnosprawne: dostosowanie sanitariatów, utwardzenie placów, zatok i parkingu oraz chodnika przed budynkiem, wymianę istniejącego pieca gazowego oraz wewnętrznej instalacji centralnego ogrzewania i wodno- kanalizacyjnej, wymianę wewnętrznej instalacji elektrycznej, wyposażenie obiektu w technologiczne urządzenia kuchenne oraz meble do pokojów.

Całe zadanie zostało zrealizowane w okresie od kwietnia 2011 r. do maja 2012 r.

Budowa amfiteatru w Cekcynie obejmowała budowę elementów zagospodarowania terenu przy Jeziorze Wielkim Cekcyńskim w Cekcynie w:

1) amfiteatr ze sceną i zapleczem (wraz z wewnętrzną instalacją elektryczną),

2) sanitariat amfiteatru (wraz z wewnętrzną instalacją wodno- kanalizacyjną i elektryczną),

3) widownia amfiteatru,

4) sanitariat plaży (wraz z wewnętrzną instalacją wodno- kanalizacyjną i elektryczną),

5) przyłącza wodociągowo- kanalizacyjne do sanitariatów amfiteatru i plaży,

6) przyłącze energetyczne i oświetlenie terenu,

7) przyłącze energetyczne do amfiteatru i do sanitariatu plaży,

8) mostek nad strumieniem,

9) dwie stylizowane bramy wjazdowe,

10) przebudowa ciągu pieszo-jezdnego od ulicy do amfiteatru,

11) drogi, place i ognisko przy amfiteatrze,

12) chodnik amfiteatr- plaża,

13) schody z plaży na parking restauracji,

14) ) mała architektura, chodniki plaży, zieleń niska i wysoka.

Całe zadanie zostało zrealizowane w okresie od kwietnia 2011 r. do maja 2012 r.

GMINA GOSTYCYN

Koszt wszystkich inwestycji: ok. 1.8 mln zł

Kwota dofinansowania: ok. 1.1 mln zł

Dzięki własnym środkom oraz unijnemu wsparciu udało się zagospodarować turystycznie dwa jeziora – Średniak i Wielki Mędromierz. Pieniądze na inwestycje uzyskano dzięki mocnym atutom jakie ma Gmina. Nad jeziorem Średniak między innymi poszerzono plaże, wybudowano pomosty, ścieżkę pieszo-rowerową, zainstalowano oświetlenie oraz urządzenia do ćwiczeń. Turyści mają gdzie parkować samochody a sama ścieżka od parkingu do plaży jest utwardzona. Jezioro Średniak słynie z doskonałych warunków do łowienia ryb dlatego wybudowano tutaj także infrastrukturę niezbędną dla wędkarzy. Inwestycje widoczne też są nad jeziorem Wielki Mędromierz. Tutaj wyremontowano drogę dojazdową do jeziora i parking, wybudowano przebieralnię oraz pomieszczenia socjalne dla ratowników. Na kąpielisku powstał pomost, boiska do piłki siatkowej, nożnej i siatkówki a także zadaszone miejsca kempingowe. Pomyślano też o wędkarzach dla nich wybudowano dwa pomosty.

Zagospodarowanie turystyczne Jeziora Średniak

1. Remont parkingu

2. Budowa ścieżki pieszo - rowerowej do kąpieliska

3. Utwardzenie ścieżki od parkingu do plaży

4. Montaż elementów do ćwiczeń (ścieżka zdrowia)

5. Oświetlenie parkowe jeziora

6. Zakup i ustawienie elementów małej infrastruktury (ławki i kosze itp.)

7. Wykonanie stanowisk wędkarskich wokół jeziora

8. Wykonanie miejsca piknikowego

9. Budowa pomostu kąpieliskowego

10. Budowa pomostu pod wypożyczalnie sprzętu

11. Poszerzenie istniejącej plaży

12. Budowa rybakówki

13. Przebudowa i poszerzenie parkingu przy jeziorze

14. Budowa pomostu widokowego

Zagospodarowanie turystyczne Jeziora Wlk. Mędromierz

1. Remont drogi dojazdowej i parkingu

2. Budowa przebieralni i pomieszczeń na toy toye

3. Budowa pomostu kąpieliskowego

4. Budowa pomieszczenia socjalnego dla ratowników

5. Budowa boisk do plażowej piłki nożnej i do siatkówki

6. Budowa 2 pomostów wędkarskich

7. Budowa 9 zadaszonych miejsc piknikowych

8. Budowa miejsca pod ognisko

GMINA LUBIEWO

Koszt wszystkich inwestycji: ok. 1.3 mln zł

Kwota dofinansowania: ok. 650 tys. zł

Gmina Lubiewo w ramach projektu „Bory Tucholskie – w labiryntach natury”, zrealizowała następujące przedsięwzięcia:

Budowa części socjalnej budynku przy plaży w Bysławiu wraz z amfiteatrem.

Budynek socjalny parterowy z poddaszem użytkowym, murowany, otynkowany i malowany w kolorze jasno – piaskowym – blisko białego, o powierzchni użytkowej 177,77 m2 (parter o pow. 129,87 m2 i poddasze o pow. 47,90 m2). Dach budynku pokryty dachówką ceramiczną w kolorze naturalnej czerwieni. Okna w kolorze białym. Od zachodu usytuowano wejście do sanitariatów obsługujących gości pola namiotowego i plaży. Sanitariat przystosowany jest do obsługi osób niepełnosprawnych, kobiet i mężczyzn. W głównej części sanitariatu męskiego zaprojektowano 3 stanowiska z prysznicem, 3 pisuary i 2 kabiny z miską ustępową. W głównej części sanitariatu damskiego zaprojektowano 3 stanowiska z prysznicem i 3 kabiny z miską ustępową. Za wejściem do sanitariatów bliżej jeziora zaprojektowano kuchnię samoobsługową dla gości pola namiotowego. Od strony jeziora usytuowane jest pomieszczenie na sprzęt wodny. Również od strony jeziora zaprojektowano wejście do kotłowni na ekogroszek ze składem opału i pomieszczeniem na szlakę. Od strony jeziora zakończono budowę zadaszonej sceny amfiteatru z zapleczem i łazienką. Na zapleczu umieszczona jest umywalka, a w toalecie miska ustępowa. Pomieszczenia posiadają wentylację. We wszystkich pomieszczeniach kuchni i zaplecza kuchennego, sanitariatach zastosowane są płytki gładkie, narożniki wyoblone, drzwi gładkie łatwo zmywalne, kaloryfery higieniczne, lampy łatwo zmywalne nietłukące, parapety pod kątem 45°.

Przed budynkiem od strony ulicy zaprojektowano parking na 42 stanowiska. Nawierzchnia wyłożona kostką betonową szarą na podbudowie piaskowej gr. 20,0 cm, następnie tłuczeń gr. 20 cm oraz warstwie odcinającej cementowej 1:4 gr. 4,0 – 6,0 cm

Ponadto zakończono budowę:

- pola namiotowego po zachodniej części budynku ogrodzonego płotem wys. 1,7 m oraz przy plaży z drewnianymi zadaszeniami na odpoczynek i spożywanie posiłków;

- murowanego zadaszenia na ognisko usytuowanego na plaży – konstrukcja drewniana, dach pokryty dachówką – karpiówka ceramiczna w koronkę;

- promenady o 4 metrowej szerokości o nawierzchni ze żwiru naturalnego o grubości warstwy 10 cm z ławkami parkowymi (elementy drewniane – drewno iglaste świerk, podstawy – odlewy żeliwne, połączenia śrubowe – śruby ocynkowane) i oświetleniem;

- chodników o nawierzchni z kostki brukowej betonowej gr. 6 cm układanej mechanicznie na podsypce cementowo-piaskowej, wraz z oświetleniem na terenie wokół budynku ;

- parkingu na 42 stanowiska o nawierzchni z kostki brukowej betonowej gr. 6 cm układanej mechanicznie na podsypce cementowo-piaskowej;

- sieci uzbrojenia i zagospodarowania terenu;

W ramach projektu zakupiono wyposażenie obiektu i sprzętu wodnego, tj.:

1. rowery wodne – 2 szt.

2. kajaki – 8 szt.

3. wiosła do kajaków – 8 szt.

4. stojak do kajaków – 1 szt.

5. kapoki – 30 szt.

6. wieszak na kapoki – 1 szt.

7. łodzie – 4 szt.

8. wiosła do łodzi – 8 szt.

9. koła ratunkowe – 4 szt.

10. stoły – 4 szt.

11. ławki składane – 10 szt.

12. ławki parkowe – 12 szt.

13. krzesła – 20 szt.

14. kuchnia elektryczna – 1 szt.

15. lodówko-zamrażarka – 1 szt.

Realizacja projektu zdecydowanie wpłynęła na poprawę jakości obsługi turystów, amatorów kąpieli wodnych i słonecznych na plaży w Bysławiu, wzbogaciła bazę turystyczną Gminy Lubiewo, a jednocześnie przyczyniła się do poprawy wizerunku estetycznego plaży nad jeziorem bysławskim i wpłynęła na rozwój turystyki krajoznawczej oraz pobytowej.

GMINA KĘSOWO

Koszt wszystkich inwestycji: ok. 450 tys zł

Kwota dofinansowania: ok. 270 tys. zł

Na terenie gminy Kęsowo wykonane zostało zagospodarowanie Parku oraz remont sceny w Kęsowie, gdzie wykonano koncepcję zadaszenia, remont widowni i chodników polegający na utwardzaniu placu kostką betonową, montaż nowych siedzisk z PCV w kolorze czerwonym, ułożenie kostki betonowej oraz budowa chodnika wraz z oświetleniem przy jeziorze w Kęsowie oraz budowa chodnika wraz z oświetleniem w Żalnie, a także dokonano remontu sceny.

Zadanie składało się z następujących elementów:

- wykonanie chodnika z kostki betonowej o powierzchni 712 m2,

- wykonanie obiektów architektury: ławki parkowe, oświetlenie terenu - latarnie parkowe (10 kpl.)

W Żalnie natomiast położono 660 metrów pieszo jezdni z kostki betonowej oraz zamontowano 2 lampy solarne.

GMINA ŚLIWICE

Koszt wszystkich inwestycji: ok. 3 mln. zł

Kwota dofinansowania: ok. 1.6 mln. zł

Gmina Śliwice w ramach projektu „Bory Tucholskie – w labiryntach natury”, zrealizowała następujące zadania:

Centrum Turystyczno – Kulturalne

W gminie Śliwice największym elementem projektu "Bory Tucholskie - w labiryntach natury" była budowa Centrum Turystyczno – Kulturalnego w Śliwicach. Powstanie kompleksu wymagało modernizacji sceny amfiteatru oraz zbudowania zadaszonej widowni na ponad 400 miejsc siedzących. Na terenie centrum zbudowano również wiatę kominkową, sanitariaty, parking, plac taneczny i sieci uzbrojenia. Zainstalowano nowe latarnie oświetleniowe. Cały obiekt został ogrodzony, powstała też brama wejściowa oraz drogi i ścieżki wewnętrzne. W ramach projektu zakupiono nowoczesny sprzęt nagłośnieniowy i oświetleniowy oraz niezbędne meble.

Centrum Turystyczno – Kulturalne mieści się na terenie Gminnego Ośrodka Kultury, który wcześniej został gruntownie zmodernizowany. Obecnie jest to nowoczesny, dobrze wyposażony kompleks, stanowiący idealne miejsce do organizacji różnego rodzaju wydarzeń kulturalnych i rozrywkowych.

Zagospodarowanie jeziora Trzcianno w Łobodzie

Nad jeziorem Trzcianno w Łobodzie, powstał budynek z sanitariatami i wiata grillowa. Zainstalowano nowy pomost, latarnie oświetleniowe oraz plac zabaw dla dzieci. Ustawiono też nowe ławki i kosze na śmieci. Teren kąpieliska otacza teraz piaszczysta plaża. Nad jeziorem w Łobodzie stworzono komfortowe warunki do letniego wypoczynku dla całej rodziny.

Ścieżka pieszo rowerowa Śliwice - Łoboda

Ścieżka pieszo-rowerowa ze Śliwic do Łobody bardzo poprawiła bezpieczeństwo na drodze, którą zwłaszcza latem porusza się wielu turystów. Kierowcy nie muszą już omijać grup pieszych i rowerzystów udających się nad jezioro w Łobodzie. Ze ścieżki chętnie korzystają również miłośnicy nordic walking. Liczący 2,3 km trakt o szerokości 2 m wykonany jest, w części dla rowerów, z bezfazowej kostki polbrukowej koloru czerwonego. Ciąg pieszy o szerokości 1 m oraz wjazdy na posesję ułożone zostały z kostki koloru szarego.

GMINA TUCHOLA

Koszt wszystkich inwestycji: ok. 3.2 mln. zł

Kwota dofinansowania: ok. 1.6 mln. zł

Gmina Tuchola w ramach projektu „Bory Tucholskie – w labiryntach natury”, zrealizowała następujące przedsięwzięcia:

1. Zagospodarowanie turystyczne jeziora Głęboczek w Tucholi.

Przedsięwzięcie polegało na zagospodarowaniu istniejącej ogólnodostępnej plaży na cele rekreacyjno-wypoczynkowe oraz wykonaniu ciągów pieszo-rowerowych i innych obiektów i urządzeń turystyczno-rekreacyjnych. Inwestycje przeprowadzone w ramach tego projektu obejmowały:

a) przebudowę istniejącego hangaru na sprzęt wodny oraz budowę drugiego hangaru o wymiarach 18 x 7 m każdy (znajdują się w nich: magazyn, pomieszczenie dla ratownika, toalety, natryski i przebieralnie) wraz z łącznikiem i schodami. Strop parteru budynków spełnia rolę tarasu widokowego, przystosowanego do uruchomienia punktów gastronomicznych. Budynki wyposażone zostały w niezbędne przyłącza;

b) wykonanie ciągów pieszych (ponad 1 km) i rowerowych (ponad 1 km). W ciągach wykonane zostały też mini ronda pieszo-rowerowe, mostek, przepust oraz palisada i murek oporowy;

c) niwelację terenu, ogrodzenie drewnianymi żerdziami i utwardzenie parkingu o powierzchni około 480 ml na około 30 samochodów;

d) niwelację terenu, nawiezienie piasku i wykonanie placu zabaw wraz z ogrodzeniem;

e) nawiezienie piasku na brzeg jeziora na terenie kąpieliska oraz usuniecie trzciny;

f) nasadzenia odtworzeniowe oraz nowe nasadzenia i zagospodarowanie całego terenu zielenią;

g) montaż elementów małej architektury, w tym: ławek parkowych z koszem, altanek, kompletów wypoczynkowych, montaż zjeżdżalni wodnych;

h) wykonanie pomostów widokowo-wędkarskich;

i) wykonanie punktów świetlnych wraz z niezbędną siecią zasilania oraz systemu monitoringu wizyjnego;

j) remont istniejącego oraz wykonanie nowego, trzyczęściowego pomostu wypoczynkowego.

2. Zagospodarowanie turystyczne jeziora Rudnica w Raciążu.

Przedsięwzięcie polegało na zagospodarowaniu istniejącej ogólnodostępnej plaży na cele rekreacyjno-wypoczynkowe. Inwestycje przeprowadzone w ramach tego projektu obejmowały:

a) przebudowę i rozbudowę istniejącego hangaru o wymiarach 30 x 6 m wraz z wykonaniem przytłacza kanalizacyjnego z przepompownią domową i likwidacją szamba. W budynku znajdują się: pomieszczenie dla ratownika, przebieralnie, toalety i natryski, magazyn oraz punkt gastronomiczny. Dach budynku przystosowany został do pełnienia funkcji tarasu widokowego/adaptacji na cele hotelowe;

b) wyrównanie terenu plaży;

c) nawiezienie piasku na brzeg jeziora;

d) niwelację terenu oraz wyznaczenie krawężnikiem: parkingu dla samochodów, drogi wewnętrznej oraz zjazdu z drogi powiatowej;

e) regulację rowu melioracji szczegółowej, oskarpowanie brzegów, wykonanie kamiennej kaskady i oczka wodnego, wykonanie mostku nad rowem;

f) wykonanie boiska do piłki siatkowej plażowej o nawierzchni piaskowej;

g) wykonanie pola namiotowego;

h) wykonanie punktów świetlnych oraz systemu monitoringu wizyjnego;

i) utwardzenie placu przed hangarem;

j) nasadzenia odtworzeniowe oraz nowe nasadzenia i zagospodarowanie całego terenu zielenią;

k) montaż elementów małej architektury, w tym: ławek parkowych z koszem, kompletów wypoczynkowych, altanek, miejsca na ognisko.

3. Zagospodarowanie turystyczne jeziora Stobno w Stobnie.

Przedsięwzięcie polegało na zagospodarowaniu istniejącej ogólnodostępnej plaży na cele rekreacyjno-wypoczynkowe. Inwestycje przeprowadzone w ramach tego projektu obejmowały:

a) budowę hangaru o wymiarach 21,84 x 6,60 m wraz z przyłączami. W hangarze znajdują się: pomieszczenie dla ratownika, toalety, natryski i przebieralnie oraz pomieszczenie gospodarcze i magazyn. Dach budynku jest tarasem widokowym;

b) wyrównanie terenu plaży wraz z nawiezieniem piasku na brzeg jeziora;

c) niwelacja terenu oraz utwardzenie drogi wewnętrznej oraz zjazdu;

d) wykonanie boiska do piłki siatkowej plażowej o nawierzchni piaskowej z ogrodzeniem;

e) wykonanie punktów świetlnych oraz systemu monitoringu wizyjnego;

f) nasadzenia odtworzeniowe oraz nowe nasadzenia i zagospodarowanie całego terenu zielenią;

g) montaż elementów małej architektury, w tym: altanek oraz kompletów wypoczynkowych - 3 szt. 4.

W ramach projektu zakończono także utwardzanie odcinka drogi gminnej.

Inwestycja była kolejnym etapem rozbudowy kompleksowej infrastruktury turystycznej wokół największej atrakcji gminy, tj. akweduktu w Fojutowie, znajdującego się na przecięciu rzeki Brdy i Czerskiej Strugi.

WSZYSTKIE ZDJĘCIA Z REALIZACJI INWESTYCJI DOSTĘPNE SĄ W GALERII ZDJĘĆ